Popular Posts

Follow by Email

Sunday, April 8, 2012

Kuih raya murah?????....

As slm semuaaaa....
Apa pun yg anda sedang lakukan kami sentiasa mengharapkan anda sentiasa ceria dan bahagia dgn insan yg tersyg....

Kejap je lagik nak Masuk Ramadhan kannnn....

Masa ni la ramai yg mencari peluang2 berniaga kuih raya...dan sudah tentu nak cari suplier kuih yg sedapppp,cantik buatan kuihnya dannnn murahhhhhh...kannnnn:D

tapi baca Artikel ni dulu..


*GAMBAR HANYA HIASAN TIADA KENE MENGENA YG HDUP/YG MATI..*



Inilah masalah kritikal kita hari ini...Kuih raya murah dari cina!!!!!Alamakkk…serendah rm12 sebekas???....




Harga jauh lebih murah, timbul persoalan kandungan bahan digunakan sebagai ramuan


KUANTAN: Keghairahan umat Islam membuat persiapan menyambut Aidilfitri, memberi peluang pihak tertentu mengambil kesempatan mengaut keuntungan dengan menjual kuih biskut raya diimport dari beberapa negara bukan Islam dandiragui status halalnya.


Malah, kuih dan biskut raya itu dijual dengan harga lebih rendah dan tidak munasabah, sekaligus turut menjejaskan perniagaan usahawan Bumiputera.


Tinjauan ke beberapa pasar raya utama di sini mendapati kebanyakan premis itu menawarkan biskut raya yang dikatakan diimport dari China dengan harga serendah RM9 hingga RM12 bagi bekas seberat 200 gram hingga 400 gram mengikut jenis biskut.


Antara biskut yang dijual termasuk tart nenas, biskut kekacang, tart gulung, biskut kopi, kuih bangkit dan biskut cip coklat. Berbanding biskut yang dijual usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) tempatan, harga ditawarkan itu terlalu rendah sehingga 50% berbanding harga barangan keluaran usahawan Bumiputera, iaitu antara RM20 hingga RM30 untuk kuantiti sama.


Seorang usahawan PKS yang hanya mahu dikenali sebagai Samsiah, 43, berkata beliau terbabit dalam perniagaan membuat kek dan biskut sejak lima tahun lalu dengan memperoleh keuntungan berpatutan.


“Bagaimanapun, dengan keuntungan sekecil itu, kami tidak mampu menawarkan biskut dengan harga terlalu rendah, walaupun terpaksa mengurangkan bahan. Pengedar biskut import yang tidak diketahui pengeluarnya itu mampu menjual dengan harga rendah sehingga boleh menjejaskan perniagaan kami,” katanya.


Selain harga rendah, kualiti dan kandungan biskut terbabit turut diragui kerana difahamkan, sesetengah pengedar cuna mengaut keuntungan dengan mengimportnya dari China. Bahan yang digunakan dalam pembuatan biskut itu juga amat meragukan kerana negara luar tidak tertakluk kepada status halal, sebaliknya mereka bebas mencampurkan apa saja untuk menambah rasa enak kuih.


Sementara itu, Penolong Pengarah Bahagian Makanan Halal, Bahagian Penyelidikan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP), Rasmawi harun berkata, setakat ini pihaknya tidak menerima sebarang aduan daripada pengguna berhubung biskut raya yang dijual di pasaran. Mengulas kemungkinan biskut terbabit yang dibawa dari China dan mengandungi bahan tidak halal, Rasmawi berkata, ia tertakluk kepada pemantauan penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK).


“Jika terbukti pengeluar gagal menyatakan kandungan sebenar dalam makanan yang dikeluarkan, mereka boleh dikenakan tindakan mengikut Akta Perihal Dagangan 1975, tetapi ia perlu dibuktikan terlebih dahulu. Bagi isu penggunaan logo halal oleh pengeluar, kita hanya boleh mengambil tindakan jika dapat membuktikan bahan digunakan dalam makanan tidak halal,” katanya.


Presiden Persatuan Perlindungan Pengguna Malaysia (PPPM), Datuk Mohd Firdaus Abdullah pula berkata, kuih dan biskut raya yang diimport itu perlu dipastikan status halal walaupun dijual dengan harga murah.


“Pengguna perlu memastikan bahan digunakan halal kerana pengeluar di negara luar seperti China dan Thailand tidak memberi keutamaan terhadap perkara itu,” katanya.


Beliau turut meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memantau dan mengambil tindakan segera jika ada biskut raya yang dijual tanpa menggunakan logo halal yang sah atau bahan kandungannya boleh diragui.






Dah baca artikel dah...:D






Jadiii....






Kami di kak nor cookies membantu membantu ramaiii org menikmati cookies & cake yg Halal,Xtra sedap dan bagus utk kesihatan dgn bebas bahan pengawet dan saya membantu ramaii org utk menikmati pendapatan pasif dgn menjadi pengedar premium cookies kami...Siapa nak FREE sampel Cookies hubungi saya skrg!..stok terhad! 017-6944210 Ayi Linda Knc Cookies :) Moga anda sentiasa bahagia dan ceria....
Fast action Fast result!!!


Wednesday, March 7, 2012

Kek Nemo 3D !

Bismillah...

Alhamdulilllah...kali ni terima order dr Eliza...Nak kek nemo utk hantaran !

Eliza order sekali kek nemo,kek kawin 3 tingkat (velah perempuan ) n kek kawen 3 tingkat (belah lelaki)

Akak up load dulu kek nemo eh...

Berminat cam biasa call n book awal eh...

Penghantaran disediakan dgn dikenakan sedikit caj penghantaran...

Call Ayi 017-6944210 ! Tqvm...:D

Monday, March 5, 2012

Red Velvet Extra Sedap!

Salam semuaaaa.....

Hari ni siapkan Cuppies ,Muffin ,kek hantaran dan kek kahwin utk majlis sabtu ni...

Yg bestnyerr kesemua produk kami sememangnya Fresh n hot from ovenn!!!...n kami mmg menggunakan butter dan bahan berkualiti utk produk kami....The taste jgn tanya laaa...:)) mmg extra sedappppppp!!!...jom layan gamboo...

Berminat sila Call ayi 016-9966400 !!




Best rasa dierrrr.....lembut,pure butter dgn crunchy2 walnut dan paling best mkn dgn topping dia cream cheese!...huhhh mmg besttt tau...:)
Kalo nak order call ayi 017-6944210

Kek Perkahwinan 5 Tingkat

     بسم الله الرحمن الرحيم
                        
Syukur kehadrat ALLAH S.W.T atas sgl kurniaannya..syukurr sngt :)

Huhhhh...bzzzzzzz sngt sampai tak sempat nak up date blog sebenarnya...Kami juga memohon maaf atas kelewatan kami membalas email-email dr anda...sungguh sebenarnya,kami rasa terharu dgn sambutan dr anda semua...sngt hebat dan menggalakkan....:) syukurrr...

Namun dlm kesibukkan kami dgn menerima juga menyiapkan tempahan Kek kahwin,cup cake,muffin,cookies juga cake kami,kami mahu pastikan yg setiap cstmer kami gembira dgn tempahan mereka...Kerana kepuasan anda,kebahagiaan kami...:) ..kami membantu memudahkan dan memeriahkan majlis anda dgn keindahan kek perkahwinan kami yg pastinya mengikut citarasa dan reka bentuk pilihan anda...sudah tentunya kami menyediakan servis penghantaran dgn sedikit caj yg sangat berpatutan agar majlis bermakna anda menjadi kenangan terindah dan abadi selamanya...Jom flash back cikit gambar-gambar kek perkahwinan 5 tingkat yg di tempah oleh lisz dr cheras...majlis penuh meriah berlangsung pd 3/3/2012 Sabtu di PUSAT KONVENSION CIDB KL...:) thankssss sngt2 lisz n family...Hidangan lauk pauk yg mmg sedap lg mabeles,malah semua ahli keluarga lisz sngt ramah lg mesra,amat2 menyenangkan dan terima kasih lisz..u mmg sporting n besttt banget!...:)

                                         Masa ni baru nak naikkan kat atas meja potong kek..:)

                                  Dah siap dah!...Wedding cake 5 tiers with 50 cuppies!
                                          Tema pink n grey!.............:))


Mencari kek perkahwinan utk majlis paling bermakna anda?..
Pastikan anda membuat pilihan yg paling terbaik...
Yg berminat sila hubungi kami...
Sila email tempahan anda ke kaknorcookies@yahoo.com
@ call aja kami 017-6944210

Fast action fast result...kami hanya menerima tempahan utk mereka yg terawal sahaja..
satu hari hanya utk satu majlis sahaja..
First come first serve :)


Saturday, February 11, 2012

Polkodot cake /kek polkodot

Salam semua...

Lama kan tak up date blog ayi ni rasenya.
Lately ni sibuk menyiapkan pelbagai tempahan dr pelanggan...

Kali ni nak share pula kek kawen tema polkodot.
Yg berminat bolehla menghubungi ayi 017-6944210




yg berminat bole terus hubungi ayi 017-6944210